Hvor, når, med hva og hvordan lykkes man med isfisking?

 

Røye i godvær og ørret i drittvær

Fisk røye i godvær og ørret i drittvær! I de fleste tilfeller vil man oppleve at røya er en godværsfisk, mens ørreten like gjerne kan være på hugget mens snøen laver ned. Et værskifte etter lengre perioder med samme værtype gir svært ofte godt fiske. Ellers er min erfaring at voksende måne er positivt for fiskebettet.

Isfiske3

Fisketider

På våren, når sola begynner og varme er i hovedsak det beste fisket tidlig om morgenen og de siste timene før det mørkner på kvelden. Min erfaring er at spesielt røya er mest aktiv når det lysner om morgenen og et par timer framover.

Fiskesteder

Studer kartet over vannet du skal fiske på nøye på forhånd. Sjekk flyfoto, da får du god oversikt over dybdeforholdene i det aktuelle fiskevannet. I utgangspunktet er grunner, marbakker, odder, sund og bukter gode fiskeplasser.

Utstyr og agn

Lokkeblink og maggot er nok den mest brukte kombinasjonen til røyefiske, og det fungerer veldig bra. En kombinasjon av rød og hvit maggot virker å være effektivt. En hovedregel er å bruke små blinker på grunt vann og store lokkeblinker på dypere vann, eller i vann med stor fisk. Blinkelys som man bruker i blinken eller ovenfor blinken kan også utgjøre en positiv forskjell.

Er røya aggressiv og angriper røyeblinken, prøv heller med en balansepilk. Er røya i det vanskelige hjørnet, kan det være lurt å prøve med en mormyskha som du agner med en maggot. Mormyskha fisker man med tynn sene, så her må man være forsiktig under tilslag og kjøring av fisk. Akkar, reke og ost er også generelt gode agn for røya.

Der røya er nysgjerrig og til tider aggressiv mot blinken, er ørreten mer skvetten og sky. Aktiv pilking med lokkeblink etter ørreten er derfor ikke å anbefale. Prøv heller aktivt fiske med mormyskha og balansepilk. Dette er velprøvde og gode ørretfangere.Isfiske14 beskåret I vann der ørreten er vanskelig å lure på aktivt fiske er statisk ismeite, eller ståsnøre som de fleste kaller det, en effektiv metode. Mark er nok det beste og mest effektive agnet til ørretfiske. Ønsker du å prøve et mer sportslig ismeite etter ørret, kan ei isfiskestang med haspelsnelle og nappvarsler anbefales.

Fiskemetoder

Fiskemetoden med lokkeblink og maggot går ut på at man slipper blinken ned i bunn. Man dunker blinken gjentatte ganger i bunnen og hever blinken slik at man har god kontakt med lokkeblinken. Kjenner man ikke noe, dunker man blinken ca. 10 ganger i bunnen og hever blinken ca. en halvmeter over bunnen. Kjenner man fortsatt ikke noe, tar man ca. 5 lokkedrag og holder deretter pilkestikka i ro. Deretter begynner selve fisket med lett vipping/ risting med stikka. Røya liker at selve agnet beveger på seg. Gir ikke den lette vippinga resultat etter 3 – 4 minutter, dunk blinken i bunnen igjen og fortsett med den lette vippinga. Fisk deg gradvis opp i gjennom de ulike vannlagene. Gjenta deretter samme prosedyre. Prøv forskjellige redskaper og oppsøk nye fiskeplasser dersom du ikke lykkes etter en stund med aktivt fiske.

Isfiske9Pilking med mormyskha går ut på at man slipper mormyskhaen i bunnen og dunker denne i bunnen et par ganger. Deretter fisker man seg rolig fra bunn og oppover i vannlaget med småristing/ lett vipping med pilkestikka. Når man har fisket seg i gjennom ønsket vannlag, slipper man mormyskhaen i bunn igjen og gjentar samme prosedyre.

 

Det viktigste uansett fiskemetode er å være på rett plass til rett tid. God tur til fjells og skitt fiske!

Christer Rognerud

 

 

Kjøp fiskekort her