I Snåsafjella er det plass for alt fra kveldsturer med barna ved et fiskevann, til lengre, sammenhengende ekspedisjoner. Her kan vi bare ta med en liten bit av alt du kan oppleve, men kanskje kan det være en start og et utgangspunkt for flere turer i området!

 

Lett tilgjengelig ved bilveg:

  • Prøv fiskelykken i Leirsjøen i Lurudalen. Gapahuk, gratis båtleie og fin sandstrand!
  • Lei en av fjellstyrets kanoer i Grønningen. Her kan du enkelt sette kanoen ut i vatnet og padle innover til en av de mange fine teltplassene ved sjøen. Med noe bæring av kanoene gir også Grønningen et fint utgangspunkt for rundturer med kano. En kan for eksempel padle over Grønningen og videre til Skjeldbreien, gå over til Rørtjønna-Langvatnet og ned til Grønningen igjen. Vær imidlertid oppmerksom på at det fort kan blåse opp på de grunne fjellvatna, noe som kan gi vanskelige padleforhold.
  • Kjør en tur innover Lurudalen å ta kveldskaffen ved en av de fine plassene langs Luruelva. Fra parkeringa innerst i veien kan du gå noen hundre meter og oppleve stemninga ved den fredede Gressåmogården.
  • Lei en av fjellstyrets båter i Ismenningen eller Grønningen, og utnytt muligheten til å virkelig kunne få stor og fin fisk!
  • Har du anledning til å ligge over kan du leie deg overnatting i en av fjellstyrets hytter. Roktsjøhytta og Grisbakkhytta ligger flott til med bilveg helt fram til døra, mens til Dalvasshytta tar du båten over elva og går noen hundre meter til hytta.
  • Både i Lurudalen, Roktdalen og mot Grønningen er det setre i aktiv drift som selger kaffe og mat i setersesongen. Her er det mange trivelige plasser å besøke, og du kan lese mer om setrene på hjemmesidene til Snåsa seterlag.
  • Vinterstid blir Grønningsveien brøytet innover mot Brottet. Derifra er det lett tilgjengelighet til enorme skiområder!

Med litt gange:

  • Med unntak av Ryplihytta, så når du de fleste fjellstyrehyttene med føttene eller med båt på 1,5 til 2 timer. Da er du med en gang litt lengre inn i terrenget, og du har et fantastisk utgangspunkt for noen fine feriedager. Det er gode muligheter for jakt og fiske, og det er båter ved alle hyttene.
  • Med telt eller lavvo og litt marsj i terrenget, så når du mange gode fiskevann. Her er det gode sjanser for å oppsøke ditt eget “hemmelige” fiskevann og prøve fiskelykken i noen av de mange små vatna som ligger spredt i terrenget.
  • Oppsøk storskogen opp mot snaufjellet i Jakobinegrubba eller mot Gamstugguhaugan i gamle Gressåmoen nasjonalpark og opplev de spesielle naturtypene og de viltrike områdene. Der kan du treffe både fjellelg og se spor etter rovdyr. Er du flink til å se etter kan du også finne spor etter samenes boplasser og bruk av områdene gjennom mange generasjoner.

Flerdagersturer:

  • Pakker du sekken med sovepose og telt kan du ta turen langt inne i de vide Snåsafjella. Oppsøker du Snaufjellvatnet, Narrajaevrie eller noen av de andre vatna inne i gamle Gressåmoen nasjonalpark får du storslåtte naturopplevelser. Vær imidlertid klar over at fjellværet fort kan bli surt og kaldt også midt på sommeren.
  • Legg opp til en flerdagers runde og besøk fjellgårdene med overnatting og bespisning der. Det er tydelige stier inn til fjellgårdene. Ta kontakt med gårdene for å bestille overnatting og eventuelt servering. Stibeskrivelse og kontaktinformasjon finner du på våre hjemmesider her.
  • Det er lange, fine turer å gå gjennom hele nasjonalparken. Å gå fra Berglia eller Blåfjella i Sørli om Gjevsjøen til Grønningen, eller om Gaundalen til Vera har blitt populært. Dette krever litt grunnlag og forberedelser, men belønnes med fantastiske fjellopplevelser – særlig hvis været er på din side!