Heggsjøan er en samlebetegnelse som benyttes om vannene Store og Lille Heggsjø. Begge vannene ligger i nasjonalparken, vakkert omkranset av fjellbjørkeskog og myrdrag, ved foten av Imsdalsfjellet og Heggsjøfjellet.

Ørret og lake finnes i begge vannene, og ørreten er av god kvalitet med dyprød farge og svært god kondisjon. Navnene på vannene gjenspeiler også hvor det er størst sjanse til å finne grov ørret. På Store Heggsjø er det gode muligheter for å få fisk over 2 kg, mens snittstørrelsen ligger mellom 400 – 1000 gram. På Lille Heggsjø er snittstørrelsen på fisken litt lavere, men kvaliteten minst like god, kanskje bedre! Vanlig størrelse er mellom 300 – 800 gram, men det er ikke uvanlig å få fisk som er godt over 1 kg. I begge vannene kan man se frem til sprek ørret som kjemper godt i andre enden av snøret, og luftige svev med påfølgende utras er snarere regelen enn unntaket.

Gode standplasser for stor ørret er lett tilgjengelig fra land, noe som gir gode muligheter for spinnfiske og fluefiske. Noen fasit på valg av redskap finnes ikke, men generelt er det god sjanse for fangst med sluker og spinnere i sølv, gjerne i kombinasjon med rød, sort eller blå. Tasmanian Devil, Lillauren, Møre-silda, Panther Martin og Droppen i ulike fargekombinasjoner bør være i fiskeveska.

Heggsjøan Norske Naturopplevelser AS ø

Når det gjelder fluefiske er det mange fluemønster som gir fangst. Noen generelle tips kan likevel gis. Ved fiske med flueoter er det enkelte mønstre som «må» benyttes. Zulu, Zulu Silver, Peter Ross, Black Gnat og Heckam Peckam Green i størrelse 8 – 12, er mønstre med historisk sus som er sikre fiskefangere på Heggsjøan!

Nymfe-fiske nært land i skumringen med Montana, Superpuppan, Black Nymph og Caddispupa kan gi fisk når ørreten ikke beiter i overflaten, spesielt tidlig i sesongen.

Tørrfluer i riktig form og størrelse er effektive under døgnflueklekkingen, men i mange tilfeller har Heckam Peckam Green gitt store fangster under klekkingen, så en tørrflue i grønt/oliven kan være verdt et forsøk.

Streaking Caddis, Elk-hair Caddis og Rakkelhanen stripende i overflaten, når høstmørket siger på er også utrolig spennende og kan gi heftige vak av stor ørret.

Heggsjøan Norske Naturopplevelser AS

På Store Heggsjø er det gode fiskeplasser langs det nordlige landet, og spesielt bør tangen og bukten ved utløpselven gis ett forsøk. Det samme gjelder områdene ved innløpselvene. Over hele vannet er det tydelige grunner og en kikk på flybilder kan gi pekepinner på hvor disse finnes.

På Lille Heggsjø bør også det nordre landet vies størst oppmerksomhet, sammen med grunnere vann i tilknytning til øyene. Overgangen fra grunt til dypt vann mellom innløpselva i vest og øya i sør gir ofte kontakt med grov fisk, og spesielt på kveldstid tar den ofte på overaskende grunt vann.

Fisken på begge vannene er tidvis lunefull, og en utfordring å få til å ta. De beste periodene er erfaringsmessig fra sen ettermiddag og utover kvelden, og på Store Heggsjø gir nattfiske ofte best fangst. Bittperiodene er ofte begrenset til et par timer, så hvis fisken først biter gjør man lurt i å intensivere fisket en periode!

Skitt fiske og god tur til «Heggsjøan» på fiske etter stor og sprek ørret!