Et besøk til Luruvatnet kan by på høyfjellsopplevelser og et ørretfiske som ikke står tilbake for noe annet! Vannet ligger midt i selve hjerte av Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark. Lurusneisa, eller Tjohkele på sørsamisk, rager mytisk og karakteristisk opp like sør for vannet og er en god veiviser for en fisker på tur.

Ørreten i vannet er typisk høyfjellsfisk med gullblank utside og dyprød kjøttfarge. Snittstørrelsen er høy, og ørreter mellom 1-2 kg er ikke sjeldne å få. Som på mange andre fjellvann kan fisken være noe sky og utfordrende å få til å ta, men med litt tålmodighet er det langt fra umulig.

Fiskesesongen er noe kortere her sammenlignet med vann som ligger lavere i terrenget, men dette betyr også at ørreten er virkelig på hugget i denne perioden. Erfaringsmessig er juli sommermåneden som gir best fiske.

Fiskelykke i Luruvatnet, foto: Norske Naturopplevelser AS
Fiskelykke i Luruvatnet, foto: Norske Naturopplevelser AS

Luruvatnet har mange spennende partier, og for fluefiskeren bør spesielt områdene i vest gis et forsøk, det samme med grunnene i vest og rundt øyene midt i.

Meitefiske med mark på nattestid kan i mange tilfeller redde fisketuren, og spesielt over grunnere partier når ørreten trekker inn for å beite. Tidlig på sesongen kan dette gjerne foregå på bunnen med mark og søkke, men etter hvert vil tradisjonell meite med dupp gi minst like gode resultater.

For aktivt spinnfiske anbefales små skjesluker og høytgående spinnere i sølv, gjerne med innslag av blått, rødt eller sort. Ved slikt fiske gjelder det å følge godt med i det klare vannet. Ofte følger fisken sluken helt inn mot land, og den kan hugge svært kontant inne ved land med påfølgende utras.

Hvis fisket skulle være vanskelig i Luruvatnet bør veien til de navnløse vannene i nærområdet være kort. De små vannene inneholder svært ofte store overraskelser…

Legg merke til at store deler av vannet ligger i Lierne kommune. Her må det kjøpes eget fiskekort hos Sørli fjellstyre.

Skitt høyfjellsfiske i Luruvatnet!