Øydingen, eller Stor-Øydingen som den gjerne blir kalt, er ett av de vannene i Snåsa som er lettest tilgjengelig, både sommer og vinter. Likevel velger de fleste å dra videre innover i fjellet mot mer populære og kjente fiskevann som Grøningen, Ismenningen og Langvatnet. Hvis du går med tanker om en fisketur i Snåsa bør du ikke gjøre som de fleste andre og dra forbi!

La Øydingen bli hovedmålet for fisketuren – du kommer ikke til å angre!

Øydingen ligger ca. midt i Snåsa kommune i et område som er preget av typisk trøndersk natur. På 384 moh. ligger den vakkert omkranset av rolige høydedrag med myr og storvokst fjellfuru med innsyn inn i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Vannet er lett tilgjengelig, med bilvei nesten helt frem til vannet på sommeren og rekreasjonsløype på vinteren.

Ytterst på en tange nord-øst i vannet ligger en av Snåsa fjellstyres luneste og mest sjarmerende utleiehytter som, i kombinasjon med en unik beliggenhet, bidrar til at du og dine nærmeste får et uforglemmelig villmarksopphold. Hytta er godt egnet for familier eller en vennegjeng på opp til 7 personer som ønsker avslappende omgivelser, godt fiske og fantastiske turområder. Med i hytteleia følger båt, noe som i større grad gjør det mulig å variere fisket etter forholdene.

I Øydingen finnes Ørret og Lake av god kvalitet. Kondisjonen på fisken er gjennomgående god, med fin kjøttfarge og kvalitet. Feit, sprek ørret med fargesjatteringer som varierer fra sølvblank til gullfarget buk venter deg dersom du legger fisketuren hit.

Fiskesesongen på sommeren er lang, og starter med det samme isen går på vannene (gjerne rundt midten av Mai), men fisket tar seg betraktelig opp i Juni. I Juli kan fisket være noe vanskeligere, spesielt ved høy vanntemperatur og lav vannstand. Et godt tips ved slike forhold er å ta i bruk båt og avfiske de dypere områdene i vannet, gjerne sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Utover August tar fisket seg opp igjen i takt med synkende vanntemperatur.

Tradisjonelle små sluk- og spinnermønstre i sølv, rødt, blått og sort fungerer utmerket, men tilpass fargevalget etter lysforholdene når du fisker. Meitefiske på bunn eller med dupp er særdeles effektivt, og spesielt tidlig i sesongen gir gjerne dette fisket godt resultat.

Ved båtfiske anbefales det å forsøke markdrag, gjerne med innslag av fargene sølv og blå. Fisk de gjerne med varierende hastighet langs overgangene mellom grunner og dypere områder, samt ved odder og øyer i vannet. Dette er et fiske som gir en god gjennomsnittsstørrelse på fangsten, og ofte vil de virkelig store ørretene la seg lokke til å bite.

På vinteren er vannet lett tilgjengelig via rekreasjonsløype for snøscooter. Har du ikke mulighet til skyss med snøscooter anbefales det å ta skiene fatt i 3,5 kilometer fra veien som går inn til Grøningen. Fra Januar og til godt ut i April ligger alt til rette for isfiske i et nydelig vinterlandskap. Gode fisketips etter vintertreg ørret er lett utstyr, små balansepilker og mormyshka, gjerne i litt friske fargekombinasjoner.

Området utgjør for øvrig et meget godt utgangspunkt for teltturer og fiske i flere spennende vann i vakkert skogsterreng. Fin ørret finnes i alle omkringliggende vann, og kanskje finner du et vakkert lite vann som blir din nye favoritt?

Fra området rundt Lissøydingen. Foto: Christine S. Nielsen

Ta med deg familien, svartkjelen og fiskestanga til Øydingen – skitt fiske!