Lyst på en uforglemmelig fisketur i hjertet av de sagnomsuste Skjækerfjella? Legg turen til Skjækervatnet og fisk sprek fjellørret ved foten av Skjækerhatten!

La øynene hvile på den billedskjønne naturen, drøm deg bort og forvent bestemte rykk i fiskestanga!

Skjækerfjella, eller Skjækra på folkemunne, er godt kjent som et eldorado for jegere, bærplukkere, fjellvandrere og ikke minst for eventyrlystne fiskere.

Selve Skjækervatnet ligger i Skjækra landskapsvernområde på grensen til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Området er preget av gammel fjellgranskog langs de lavereliggende dalene som gradvis går over i fjellbjørkeskogen mot Skjækerfjellmassivet. Skjækerhatten, Snåsas høyeste topp (1138 moh), Sukkertoppen, Løysmundhatten, og Stygghatten med flere rager høyt og majestetisk opp i horisonten og gir den ekte og befriende villmarksfølelsen.

Skjækervatnet ligger både i Snåsa og Steinkjer kommune og har adkomsten fra begge stedene. På sommeren kan du vandre langs Skjækerstien fra Snåsa (12 km) eller langs Svillestien fra Steinkjer (9 km). Selv om det er et stykke inn til Skjækervatnet, er det uten tvil verdt strevet når du knyter på favorittsluken med dirrende fingre, speider forventningsfullt utover vannflaten og legger det første kastet like over et forsiktig vak fra grov ørret.

Ørreten i Skjækervatnet og omkringliggende vann er av god kvalitet og snittvekten er gjennomgående god. De fleste fiskene har rød kjøttfarge, mørk rygg og gullfarget dyp buk. Stort sett kan man regne med å få fisk mellom 300 – 1500 gram, men både i Skjækervatnet og i andre mindre vann i nærområdet finnes betydelig større eksemplarer.

Vannet er relativt stort og på enkelte steder dypt, noe som gir muligheter for aktivt fiske etter grov ørret som gjerne oppholder seg her ved høy vanntemperatur. Ved leie av Skjækerhytta hos Snåsa Fjellstyre er båt med motor inkludert i leien, noe som baner vei for spennende og utfordrende timer på jakt etter ørreten du alltid har drømt om. Selv om fiskeiveren skulle ta overhånd er det viktig å huske på at været i slike områder endrer seg raskt, ta derfor forhåndsregler og bruk redningsvest på et så stort fjellvann.

Skulle det friste mer med fiske fra land med spinnstangen er det også store muligheter for å oppleve et fantastisk fiske. Alle vannene i området har pen ørret og gode standplasser ligger lett tilgjengelig de fleste steder. Sett på en liten Sølvkroken spesial og fisk den rykkvis inn med varierende hastighet til fisken sitter. Sørg for å ha mark tilgjengelig hvis ikke fiske med sluk eller spinner gir fisk. Ett tips kan være å forsøke frilinefiske med mark på følsomt utstyr i innoset til vannene. Er du på rett sted til rett til tid gir detter uttelling!

Elvestrekningene mellom Nåvatnet, Åsvatnet, Skjelbreien og Skjækervatnet er vel verdt et forsøk med fluestanga ved tilstrekkelig vannstand. Her finner du store variasjoner med kulper, stryk med ulik vannhastighet og spennende strømkanter og brekk som skjuler mørke skygger. Hva med å presentere en lett fortynget nymfe skrått oppstrøms for fisk du har observert? Eller en høytflytende, lett dresset døgnflueimitasjon i den lille bakevja? Bare vent – den forsvinner raskt ned i et glupsk gap.

Mulighetene er mange hvis du legger turen til Skjækra – skitt fiske!